Ritverslag 12e rit van 25/07/2021

Het wil maar niet lukken met een langere periode van stabiel zomerweer in onze contreien. Meteo pedaal voorspelde kans op veel neerslag in een korte tijd.

Onze voorzitter verwittigde iedereen om tijdens de rit geconcentreerd en aandachtig te zijn want wie  de teugel te slap laat hangen, kan met een mak paard op hol slaan.

Dit gezegd zijnde trokken onze vier werkpaarden: Tom Schepens, Jeffrey, dancing Dimi en Steven Van De Velde de rit op gang. We waren nog maar net vetrokken of de handrem moest al opgetrokken worden. Paul De Brauwer zijn bidon was uit zijn handen geglipt. Paarden vallen ook al hebben zij vier poten.

Via Oosterzele en Zottegem bereikten we na 25 kilometer het glooiende land van Zwalm. Vanaf nu was het draaien, keren, op en af.

We fietsten doorheen een idyllisch stukje Vlaamse Ardennen met zijn kleine charmante dorpjes, weidse panorama’s. De benen werden constant gegeseld en de grimassen verraden sommigen dat het veel moeite kost. Enkele puisten die de revue passeerden: Vlamme, Kasteeldreef, Hauwstraat, Valkenberg, Vijflindenlaan.

In de afdaling van de Pottenberg sloeg het noodlot toe. Een huifkar getrokken door twee paarden kwam vanuit de andere richting. In de steile bocht was er net veel wildgroei, waardoor de huifkar te laat werd opgemerkt. De eerste zes konden nog net in de remmen gaan en de kar ontwijken maar de rest  van het peloton haakte in elkaar.

Ben en  Didier waren het grootste slachtoffer. Ben kwam oog in oog met de vijand en koos voor de beste oplossing. Hij maakte kennis met de zwaartekracht van de aarde en ging over kop. Didier hield er een diepe snijwonde aan over aan het scheenbeen maar kon uiteindelijk nog verder fietsen.

Door dit trammelant sloegen de paarden op hol. Jo Temmerman zag 2 maal 500 kg aankomen en kon deze nog net ontwijken maar viel ongelukkig met zijn ribben op het zadel. Patrick Roels en stijlicoon Danny hadden carrosserieschade. Patrick kon wel niet verder en moest naar huis met de paarden van Sint Franciscus.

De bestuurder van de huifkar gesticuleerde en verweet ons van vuile wielerterroristen. Onze voorzitter repliceerde met de woorden : “Denken moet je aan een paard overlaten, die hebben een groter hoofd.”

Na enig fysiek en mentaal oplapwerk kon onze rit verder gezet worden. De kopmannen hadden enige adrenaline opgebouwd en voelden zich geroepen om de gashendel in de finale nog eens open te draaien. De koninklijke spurt werd afgelast en zo werd Laarne terug heelhuids bereikt.

Opmerkelijk:
-Nicolaas vertelde tijdens de rit dat hij zowaar dorst kreeg van al deze emoties.
-Didier kreeg een paardenmiddel en voelde een lichte zwelling bij het dichtnaaien van zijn scheenbeen. Hij verklaarde na de rit op sociale media dat dit kwam door de charmante verschijning in het dokterskabinet. Hij moet deze week blijkbaar nog 5* op controle.
-Jeffrey had last van flatulentie en loste zomaar uit het niets enkele cartouches. Volgens hem kwam dit na het eten van een paardenbiefstukje op zijn BBQ. Zijn CO2 emissie draaide overuren.

 Statistiek:
Aantal kilometer: 105 km
Hoogte: 960 m
Beweegtijd: 3:44
Gemiddelde: 30,6 km/h