Ritverslag 18e rit (5e) van 28/06/2020 – De Staelens

Vandaag “de staelens” op het programma. Voor onze nieuwe leden: Georges Staelens was mede-oprichter van onze club en fietste tot zijn tachtigste nog met de c’s tot het noodlot toesloeg. Een hersenbloeding houdt hem tot op vandaag jammer genoeg van de fiets.

Er waren een dertigtal leden komen opdagen voor de A-Groep. Voor de laatste maal werd de groep terug in twee gesplitst. De Staelens is een echte klauterklassieker en geen ritje voor vakantiegangers. Het gegolfd parcours en tegenwind liet van meet af aan voelen dat het menens was. Stefaan Cornelis regelde als doorwinterde politieagent terug overal het verkeer.

Na kilometer vijfenveertig aanvang van het segment (18,5 km). Donkere wolken vormden zich boven Ronse maar de regen bleef gelukkig uit. De groep dook de kasseien van de Mariaborrestraat naar beneden. Kurt Reyniers nam een vroege vlucht op de Steenbeekdries en nam de eerste helling voor zijn rekening. Door de sterke tegenwind hield hij de benen stil en kwam het terug tot een hergroepering. Niemand durfde echt aanvallen door de tegenwind. Michiel probeerde maar kreeg niemand mee en liet zich terug uitzakken.  Het was wachten tot de voet  van de Hoogbergstraat (Hotond) voor de volgende demarrage. Dezelfde hoofdrolspeler Kurt zette aan en kreeg het gezelschap van Michiel, Gratien en Ben ( en twee jonge gastrijders: Rutger en Laurens) en sloegen een gat van een meter of 10 op Fritz en Stefan en daarachter een verslagen peloton. Stefan en Fritz bleven verbeten en molenwiekend vechten om het gat te dichten maar zij moesten wachten tot de klim van de Kapellestraat voor ze terug konden aansluiten. Stefan zette zich onmiddellijk op kop maar halverwege was het beste eraf en alweer Kurt toonde zich de sterkste en ging gezwind naar boven met de twee gastrijders en Michiel. Ben en Gratien moesten nu ook de rol lossen. Kurt soleerde op de Kruisstraat en pakte de bloemen.  Het zilver was voor Michiel en het brons voor Ben. De prijs voor de strijdlust ging naar Fritz.

Er werd ons nog een verkwikkende bevoorrading boven op La Houppe aangereikt door de voorzitter en vrouwlief. Een spacecake met cola overgoten met  vitaminrijke Acquarius. Bedankt Stefaan en Veronique en zoon Arne.

Terwijl Didier aan het filmen was ter hoogte van de gemeente Elst dacht Marc Van Impe dat het Carl Berteele op de moto was. Hij verkeek zich en reed plat op een roste nagel. Zijn Durex-binnenband had het begeven. Via de vakkundige tussenkomst van enkele pedaalleden werd het oponthoud tot een minimum herleid en kon de achtervolging op de ondertussen gepasseerde tweede groep ingezet worden.

Prachtige rit, iedereen content, sportief en collectief alweer een sterke prestatie.

Statistiek:
Aantal kilometer:  125 km
Hoogte: 1.133 m
Beweegtijd: 4:01
Gemiddelde: 31,1 km/h

Opmerkelijk:
-Terug een valpartij bij de dames in de C-Groep. Dit keer was het Caroline die in aanraking kwam met het asfalt. Ze kwam er met schaafwonden en een gebarsten helm nog goed vanaf. Spoedig herstel Caroline.

Verjaardagen: Kurt Reyniers – Steven Verstichelen – Maurice De Weerd.