Ritverslag 1e rit van 03/03/2024

Voordat we het seizoen 2024 op gang schieten, nam onze club een moment van stilte in acht ter nagedachtenis aan de overleden wielertoeristen Joris en Steven.
Laten ons toch even samen stilstaan, niet alleen om hun levens te herdenken, maar ook om ons te verbinden in verdriet en solidariteit.
Laten we ook deze tragedie aangrijpen als een herinnering aan het belang van veiligheid op de weg. Als wielergemeenschap moeten we blijven strijden voor meer bewustwording over de gevaren van rijden onder invloed en voor betere bescherming van alle weggebruikers.
Laten we niet alleen trappen voor onszelf, maar ook voor degenen die niet meer met ons kunnen rijden. Moge hun herinnering ons motiveren om elke kilometer te koesteren en te genieten van elk moment op de fiets. De kille druilerige zondagochtend doet er niet meer toe, er zijn slechtere dingen in het leven.

Alsof het de eerste schooldag was, stonden we ongeduldig te wachten aan het lokaal Café ’t Zand. De spanning hing in de lucht.

De tijd van een openingsritje van 60km is verleden tijd bij Pedaal. In de kille en natte maanden van de winter lieten we ons niet meer afschrikken door koude of regen. Met indoor fietstrainers (Rouvy, Zwift), spinninglessen en vastberadenheid hebben de meeste onder ons hun kracht en uithoudingsvermogen opgebouwd.

Klokslag 09.01 uur weerklonk het startschot. Stefan, Ben, Tom Schepens en Jeffrey offerden zich als eerste glorieuze kopmannen op voor een rit van 77 km met hier en daar wat ‘lichte Toscaanse golvingen’. Onze voorzitter was aanwezig bij de start maar zou niet meefietsen wegens griepverschijnselen.

Door de druilerige regen waren onze kopmannen vastbesloten geen koude te lijden. Naar het voorbeeld van kannibaal Pogacar van gisteren in de Strade Bianche werd het gaspedaal ingetrapt alsof ze op weg waren naar de overwinning in Siena.

Het werd al snel duidelijk wie de winter had doorgebracht met kilometers malen en wie zich had laten verleiden door het gezellige bed van winterslaap. Sommigen hijgden en puffen alsof ze een marathon hadden gelopen op stelten.

Na de afdaling van de Arestraat was het tijd voor het ‘vrij spel’, een segment van 3,58 km met twee kleine heuveltjes – de Arestraat en Terbiest, beter bekend als de ‘Kleine Knieknakjes van de Pijn’.
Ben en Stefan hielden het tempo strak waardoor er niemand geneigd was om weg te springen uit het peloton. 500 meter na de kerk van Sint-Lievens-Esse gaf Movistar-Boy Kjell er een lap op  en een meute van 10 renners sprong in het kielzog. Volgens Strava had Kjell de beste tijd gevolgd door Andy, PJ, Didier en Fritz.

Moe, vuil en zonder lekke banden bereikte iedereen voldaan de finish in Laarne. De kop is eraf. Vive le Vélo.

Statistiek:
Aantal kilometer: 76 km
Hoogte: 424 m.
Beweegtijd: 2:25
Gemiddelde: 31,2 km/h