We zitten vandaag in vochtige lucht vanwege de restanten van voormalig subtropenstorm Ernesto en daardoor is het op deze zondag over het algemeen bewolkt. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land. Vandaag alweer een koninginnenrit met als hoofdbrok enkele heuvels in Pays Des Colines. Gezien de lengte van de rit, zes kopmannen vandaag: Ben, Kurt R., Marc Van Impe, Didier C., Mitchy en Tom S. We vertrokken met een goed voelbare tegenwind richting Munte, Meilegem, Nederzwalm, Sint-Maria-Horebeke, Schorisse, Ellezelles. Het werd stilaan tijd voor het aperitief. De eerste officiële helling van de dag drong zic op, met name: Hameau des Papins of ook nog “Le Rossignol” genoemd. De voet van de beklimming ligt in Franses-lez-Buissenal.
Een monster van een berg met percentages tot 16% waar je best met een kleine versnelling naar boven rijdt anders kan je onderweg parkeren, of beter Parceggio in het vakjargon (en parkeerplaatsen zijn er niet voorzien!). Tom, Ben en Andy (de mannen bovenaan het bergklassement) reden onmiddellijk weg en streden onderling voor de ereplaatsen. Uiteindelijk won Ben voor Tom en Andy. Ben verzekerde hiermede zijn eerste plaats en mag zich tot bergkoning tronen voor dit seizoen. Proficiat Ben.
Na Frasnes en Saint-Saveur werd de volgende helling: Mont-Saint-Laurent of (Beau-Site Sud-Ouest) geschrapt uit het parcours wegen te dichte mist en teveel kasseien. In feite zijn er 3 verschillende flanken om de top te bereiken. We namen dan maar de beklimming van “Les Hauts”. De weg bestaat uit asfalt die vrij gelijkmatig omhoog loopt. Via de afdaling van “L’arabie” reden we verder richting Ronse waar de laatste punten voor de bergprijs konden gesprokkeld worden. Wegens werken moesten we even rondrijden zodat de Kruisstraat halverwege werd aangevat. Onze kersverse bergkampioen zette zich op kop maar de inspanning van de eerste beklimming speelde nog wat parten. Andy, Tom en Kurt versnelden. Tom won voor de zesde keer dit seizoen voor Kurt en Stefaan. Op de terugweg werd nog even een pitstop gehouden in café Den Reinaert in Ename. De bazin riep: “Kom maar langs van vanachter”. Van een entrée gesproken. Andy zei daarop :”Dat is ook eens ne keer plezant”. Erik De Groote trakteerde voor zijn verjaardag en kreeg er nog drie kussen bovenop van de charmante café bazin. Ben repliceerde: “Volgende week staat hij hier achter den toog.” Met de wind in den derrière zakte het tempo niet veel lager meer dan 38 km/h. Zoals wekelijks werd de rit terug afgesloten met een spurt. Het was een omvangrijk groepje van een man of 7 die streden voor de overwinning. Didier haalde de overwinning binnen voor Stefaan en Nicolaas.