Rit 9: verslag van 28/04/2024

Geen windkracht tien zoals de serie destijds maar 5Bft Zuidenwind zou de kopmannen een extra lastpost bezorgen.

De gebruikelijke kopmannen Jef, Stefan en Tom Schepens boden zich aan. Didier en Ben hadden gisteren al 200 km in de benen en kregen een dagje verlof. Als vierde kopman mocht Matthys voor de eerste keer dit seizoen de pedalen geselen.

Net voor Merelbeke werd het tempo vestoord, in de achterste gelegen werd “plaaaaat” geroepen. Doe-het-zelver Kevin had gisteren op zijn heroïsche tocht een plug geplaatst in het gat van zijn tubeless band en was ervan overtuigd dat het probleem zou opgelost zijn (Lees verder) ??????

Op de eerste officiële helling van de dag fungeerde de voorzitter als gangmaker en schoot als een kanonskogel weg. Het peloton werd onmiddellijk op een lint getrokken. De Garmin toonde cijfers van rond de 34 km/h op het eerste oplopende stuk. In de slipstream van Stefaan was het enkel Tom Schepens en Matthys die er aanhingen.  Net na de eerste bocht zette Stefaan zich van kop, Tom nam het stokje over en ging er op ‘Pogajariaanse’ wijze alleen vandoor.

Er volgde dan nog een kwartet van Stefan, Didier, Jef en Gratien. Gratien keek de kat uit de boom en werd knap tweede. Jef wachtte te lang zodat Didier derde werd.

Uitslag: Tom S., Gratien, Didier, Jef, Stefan, Matthys, Dimitri, Nicky, Rudy en Philippe.

 

dNa de Edelare en afdaling van Ladeuze werd er sedert vorig jaar een extra lus ingevoegd alvorens de Eikenberg aan te vatten. De minder bekend helling de Onderbossenaar, toch wel een nijdige kuitenbijter, werd vlotjes verteerd.

Na de afdaling werd de volgende officiële helling ‘de Eikenberg’ aangevat. Verkeersborden wezen ons erop dat er werken aan de gang waren. Volgens de site van Maarkedaal gaan ze nieuwe verlichtingspalen plaatsen en riolering leggen. Nadien zullen de nieuwe kasseien geplaatst worden.

Er werd besloten rechtsomkeer te maken en de kapelberg werd voorgesteld. Een plaatselijke rommelmarkt blokkeerde de toegang. Dus dan maar richting Boigneberg. Op de top van de Boigneberg moesten we terug voet aan de grond zetten omdat  Kevin namelijk voor de 18e keer lucht moest bij pompen. Van ongeluk gesproken 😊. En alsof dat nog niet genoeg was, gebeurde hetzelde verhaal bij de top van de  Arme Kleie. Tijdens deze warrige fase was Eric Degroote verdwaald geraakt. Na de rit werd onmiddellijk een zoekactie gestart. Gelukkig werd hij teruggevonden in het café in Laarne.

Na deze avonturen werd de rit voorgezet via Munkzwalm en Strijpen richting Laarne. Met wind in de rug raasde het peloton van dorp naar dorp. De snelheid was zo hoog dat de ramen van de huizen ternauwernood heel bleven bij de voorbijrazende passage. De voorzitter moest af en toe ingrijpen om de kopmannen tot orde te roepen.

Alsof het nog niet genoeg was, trok Tom Schepens de spurt aan tot de laatste rechten lijn. Didier had blijkbaar nog voldoende power in zijn kuiten en won alweer de spurt in Laarne.

Uitslag: Didier, Stefaan, Jeff, Fritz, Tom, Gratien, Matthys, Stefan, Jurgen, Geert B.

Statistiek:
Aantal kilometer: 90
Hoogte: 650 m.
Beweegtijd: 2:58
Gemiddelde: 31,2 km/h