Verslag 13e rit van 29/05/2022

Op het programma stond een rit van een 100 km richting Geraardsbergen met het drieluik: Muur, Bos- en Congoberg (de poort naar het Pajottenland). Een kolfje naar de hand van de klimmers.

Met de vlam in de pijp en de wind in de rug vlogen we onder leiding van Stefan, Jeffrey, Pieter-Jan en Ben via Herzele, Steenhuize en Ophasselt naar de eerste scherprechter van de dag: De Muur van Geraardsbergen (het heiligdom van iedere koersliefhebber). 

De Muur werd vandaag niet via de Vesten maar via de Abdijstraat aangevat. Onze voorzitter muisde ervan onder, de rest keek de kat uit de boom. Didier en Michiel moesten een tussenversnelling plaatsen om Stefaan terug te halen. Een nooit geziene tweestrijd tussen Michiel en Didier, de nummers 1 en 2 in het bergklassement, speelde zich af op de flanken van de Muur. Een duel zoals destijds tussen Tom Boonen en Cancelara, toen de Muur nog scherprechter was in de Ronde. Zij aan zij streden ze op het steile strookje van de Giesbaargse kasseien. Michiel nam de binnenbocht, schakelde een milliseconde sneller, nam een bandlengte en pakte nipt de overwinning.

Uitslag: Michiel, Didier, Stefaan, Jeffrey, Stefan, Steven VD Velde, Ben, P-J, Dimitri en Nicki

Daarna ging het in het gestrekte draf naar de Bosberg. Kopman Ben en P-J legden er de pees op, kwestie van de groep al een beetje uit te dunnen vooraleer de kinderkopjes op de te daveren. Kurt opende de debatten met een tempoversnelling, enkel Michiel kon volgen in zijn slipstream. Steven (Mister Bosberg) volgde op enkele meters. Michiel pakte de dubbel en versterkte hiermede zijn koppositie in het bergklassement. Uitslag: Michiel, Kurt, Steven Verstichelen, Didier, Jeffrey, Ben, Dimitri, Stefan, Steven VD Velde en Stefaan. Via een verkeersluw wegje bereikten we enkele kilometers verder de Congoberg. Op vraag van Stefan werd voor de eerste keer in de geschiedenis van Pedaal de Congoberg beklommen. Voor de kenners langs de mooiste kant en niet langs de saaie macadambaan of de rotkassei. Vanwaar komt de naam Congoberg. De naam Congoberg verwijst naar plaatselijke mijnwerkers (fossemannen) die dagelijks pendelden naar de steenkoolmijnen in Wallonië en soms ongewassen en nog zwart naar hun gezin terugkeerden. Zij zagen zo zwart alsof ze uit de Congo kwamen. Via de afdaling naar Zandbergen denderden we door de Dendervallei. Ter hoogte van Voorde kregen we een ferme regenbui te verwerken. De wedstrijdcommissaris pleegde spoedoverleg met onze president en de wedstrijd werd even stilgehouden. Ondertussen konden ook de regenvestjes bovengehaald worden. De rest van de rit bleef het droog maar de temperatuur bleef ondermaats. In Gijzegem werd het peloton opgeschrikt door een viervoeter, geen herkauwer maar een bijter. Met schuim op de lippen bekeek hij enkele pedaalleden, maar door onze afgetrainde lichamen koos hij toch voor zijn baasje. De koninklijke spurt werd in extremis afgeblazen door het natte wegdek. Statistiek: Aantal kilometer: 102 km Hoogteverschil: 790 m Tijd: 3u23m Gemiddelde: 30,3